Mechanik - Gdansk / Trojmiasto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • licznik3
    Classic
    • 2010
    • 1

Jak zdjąłem tapicerkę klapy bagażnika to zobaczyłem taki wystający coś a la kołek w którym jest stara śruba i pytanie czy nowa się będzie w samej klapie trzymac ?
  • jdobrzanski
    Classic
    • 2009
    • 5

Temat z lamusa troche odgrzebany (http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=13840)... Nie bylo za wiele odpowiedzi, a tez sie zastanawiam gdzie jezdzic po fachowa robote, za przyzwoite pieniadze.

Bylem popytac u p. Matczaka (Gdansk, Walowa), za rada plebana. Pleban polecal, kasowo faktycznie rozsadnie (rozrzad, drobne wymiany w zawieszeniu), tylko warsztat troche skromnie wyglada Nie jest to najwazniejsze, ale tak z ciekawosci, ktos jeszcze korzystal z uslug p. Matczaka?

A co z tym serwisem w Rumi (http://www.skodaserwis.pl/, polecany przez gintera)? Ktos moze cos jeszcze o nim powiedziec? Cenowo podobnie jak u Matczaka, tylko nie wiem czy warto z Gdanska az o Rumi cisnac.

Znalazlem tez to na forum - Autoklinika.

A moze jest cos jeszcze innego godnego polecenia?

Z gory dzieki za info!
    Jarek

Komentarz

• Deco
      Rider
      • 2008
      • 612

Zadzwoń do Zoltara i nie szukaj nikogo innego a będziesz zadowolony. Telefon podeśle Ci na PW.

Komentarz

• _I_C_E_
        Classic
        • 2008
        • 28

ja robie u Matczaka swoją Felcię od początku i jak dla mnie bardzo uczciwy koleś, często dostaje rabat jako stały klient, poza tym jest moim klientem od pewnego czasu i kupuje oleje, nie naciąga, mówi co kiedy nalezy wymienić, z czym można jeszcze polatać, ogólnie złego słowa nie powiem
        Filtry, oleje, aku, żarówki, FB http://www.facebook.com/pages/Filtry...23022111087185 lub http://www.filters.com.pl

Komentarz

• zagan
          Classic
          • 2010
          • 32

Polecam serwis we Wrzeszczu skręt 200 m za Galerią Bałtycką we Wrzeszczu
          Zagan

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

zagan, ale jak jedziesz w którą stronę ten skręt? Masz jakąś nazwę?
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• dany1135
              Classic
              • 2009
              • 13

Polecam w 100% Zoltara http://soft-car.pl Ja jestem zadowolony i polecam.

Komentarz

• eX
                Elegance
                • 2006
                • 980

auto kliniki tam juz nie ma, teraz jest tam warsztat tune-up. jak inni radza zadzwon do zoltara bedziesz zadowolony.

Komentarz

• jdobrzanski
                  Classic
                  • 2009
                  • 5

Minęło trochę czasu odkąd pytałem o polecane warsztaty. Póki co jestem zadowolony z tune-upa Robiłem u nich rozrząd i kilka piardów.

Jak chodzi o elektrykę, raz totalnie padło mi auto (nie działało nic oprócz świateł w kabinie i na drzwiach, radio i CZ - zrobili mi to sprawnie w O.K. Serwis, Andrzej Bystry na Wileńskiej. Tu więcej informacji: http://www.okserwis.pl/ok/index.php?...835&Itemid=100 (notabene, jeden z kabli zasilających się przepalił).
                  Jarek

Komentarz

• sygniv
                    Classic
                    • 2011
                    • 4

witam
                    wracając do tematu warsztatów w gdańsku.. Zamierzam wymienić rozrząd w O1 1,9tdi. Czy miał ktoś doczynienie z Global Auto Service Dariusz Winerowicz na Czarnym Dworze? Będę wdzięczny za opinię.

Komentarz

• paffo
                      Classic
                      • 2008
                      • 15

Zamieszczone przez sygniv
                      Zamierzam wymienić rozrząd w O1 1,9tdi. Czy miał ktoś doczynienie z Global Auto Service Dariusz Winerowicz na Czarnym Dworze? Będę wdzięczny za opinię.
                      Podłączam się do pytania, rozrząd powinienem wymienić, zbliżam się do okrągłego 100kkm.

Ale najpierw chcę zlokalizować wyciek oleju (przy narkętce jest sporo oleju mimo, że mocno dokręcam). Kto może polecić dobrego i skrupulatnego mechanika.

Oprócz rozrządu i oleju (mam już płyn do wymiany i filtry), chcę wymienić łożysko w sprzęgle, o ile nie będzie do wymiany całe sprzęgło z dwumasem.

Namiary na lakiernika też chętnie przyjmę - w okolicach trójmiasta. Ostatnio robiłem w SCHEWE i pomalowali mi dodatkowo zderzak, ale okazało się, że wcześniej zmienili na taki o innym kolorze
                      Octavia Tour ICE+
                      President Harry II ASC + Florida :: AUDIO BLAUPUNKT Hamburg MP68 :: głośniki seria + wygłuszenie

Komentarz

• capriman
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 199

odkąd 3 lata temu przejechałem się na autoryzowanym serwisie serwisuję się we wspomnianym skoda serwisie w Rumi-z czystym sumieniem polecam-znają te auta na wylot-nie naciągają na wydatki-wręcz można zaoszczędzić bo mają dużo części z rozbiórek-w cenie chińskiego dostałem u nich oryginalne serwo hamulcowe które śmiga u mnie już ze dwa lata

Komentarz

• wow
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 227

polceam warsztat na leczkowej wulkpol !
                          robiłem tam kazdy swój samochód !
                          wow wr............

Komentarz

• winni77
                            RS
                            • 2009
                            • 2183
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

wow, a jakie mają ceny? Podaj jakieś przykładowe ceny jak znasz.
                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• paffo
                              Classic
                              • 2008
                              • 15

Zamieszczone przez capriman
                              odkąd 3 lata temu przejechałem się na autoryzowanym serwisie serwisuję się we wspomnianym skoda serwisie w Rumi-z czystym sumieniem polecam-znają te auta na wylot-nie naciągają na wydatki-wręcz można zaoszczędzić bo mają dużo części z rozbiórek-w cenie chińskiego dostałem u nich oryginalne serwo hamulcowe które śmiga u mnie już ze dwa lata
                              Byłem i profesjonalnie się moim autkiem zajęli.
                              Wymiana sprzęgła i dwumasu, oleju i filtra, rozrządu.
                              Wszystko sprawne, autko bardziej żwawe, niestety pali więcej. Doczytałem, że takie problemy mogą wyjść po zmianie rozrządu, ale właściciel wspomnianego warsztatu polecił mi sprawdzenie na baku, bo może komputer zaczął nagle przekłamywać.

Ciekawe zresztą, czy komputer może się przeprogramować? I czy odłączenie na dłużej klem zresetuje i od nowa "będzie się uczył" ilości spalania? Taka teoria padła w rozmowie telefonicznej.

W trasie przy jeździe ok 90 km, ale bez realizowania straty (hamowania) mam prawie 1 litr więcej (teraz 6.5, było 5.5, a przy spokojnej jeździe do 4.7 potrafiłem zejść).
                              Ale w mieście różnica sporo wyższa, przy starcie z jedynki, bardzo delikatnie skacze powyżej 20 litrów spalanie chwilowe (na pewno było mniej). Średnia z jazdy ok 8km to ok 10 litrów, a dzisiaj nawet 13, bo stałem trochę w korku (15 minut dłużej). Takie wartości to ja widziałem co najwyżej zimą, kiedy musiałem auto najpierw rozgrzać no i na zimnym silniku jazda.

Co o tym sądzicie?
                              Octavia Tour ICE+
                              President Harry II ASC + Florida :: AUDIO BLAUPUNKT Hamburg MP68 :: głośniki seria + wygłuszenie

Komentarz

• capriman
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 199

a kąt wtrysku ustawiony po wymianie rozrządu?
                                Jeśli pytałeś w tym zakładzie o lakiernika i odesłali po sąsiedzku to ostrzegam,że ja się na nim przejechałem..

Komentarz

• paffo
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 15

a kąt wtrysku ustawiony po wymianie rozrządu?
                                  Jeśli pytałeś w tym zakładzie o lakiernika i odesłali po sąsiedzku to ostrzegam,że ja się na nim przejechałem..
                                  Ustawiali z tego co mówili, ale oprócz kąta wtrysku coś jeszcze trzeba ustawić ?

Do lakiernika się tam nie umawiam, trochę daleko. Na oruni dolnej znalazłem gościa, który mi pod lakier auto przygotuje za 800zł i zabezpieczy blachę, a lakier pójdzie po kolejnej wypłacie.
                                  Octavia Tour ICE+

Komentarz

• capriman
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 199

Coś się zmieniło?
                                    TU ktoś miał podobny problem i przyczyna była w tym co powiedział Ci mechanik

Komentarz

• paffo
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 15

Coś się zmieniło?
                                      TU ktoś miał podobny problem i przyczyna była w tym co powiedział Ci mechanik
                                      Dzięki za linka, faktycznie podobny problem, tylko ja resetowałem oba wskazania (1 i 2) Nawet wczoraj wieczorem ponownie tankując pod korek, żeby dzisiaj sprawdzić na trasie. Zresztą mechanik sugerował reset komputera przez odłączenie na całą noc klem.

Gdańsk-Bydgoszcz, większość autostradą, co przy ciężkiej nodze zwiększa spalanie, to bez klimy średnia z podróży 7.1. Powinno być mniej, tym bardziej, że wyniki z klimą były niższe. Poza miastem, jadąc bez pośpiechu i korków, minimalizując hamowania, potrafiłem dojść do 4.7 (ok 50 km), tą samą trasę ostatnio bez klimy zrobiłem w 5.5, ale jadąc z ciut wyższą średnią prędkością.

Różnice niewielkie, ale za to jazda po mieście, to takie kwiatki wychodzą. Wyjeżdżam z parkingu, gdzie ok 2 minuty grzeję silnik i czekam na moją gwiazdę, po 500 metrach korek i zerkam na licznik - 79 l/km.... po kolejnych 8 km spada do 11 l/km, ale to moja trasa do pracy i kiedyś ZIMĄ średnia krążyła w okolicach 9 l/km.

Jutro sprawdzę czy szczelnie zamknąłem pokrywę filtra powietrza, bo wymieniałem tuż po rozrządzie.
                                      Octavia Tour ICE+

Komentarz

• Tomekkk
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 3

Witam,

Jeśli chodzi o warsztat , to mimo że jestem tu nowy, i może mało wiem, polecam chłopaków z Soft-Car.pl (Zoltar)

Zrobiłem u nich wymianę rozrządu , oleju w DSG, oleju w silniku, i innych drobnych rzeczy...
                                        Jestem pierwszy raz od bardzo dawna zadowolony z obsługi i fachowości.
                                        Pozdrawiam

Tomekkk

Komentarz

• Automaniak30
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 10

Ja tam konkretnego serwisu nie będą polecał, bo i tak mieszkam zupełnie gdzie indziej.
                                          Tylko tak, poważniejsze naprawy zawsze robię w autoryzowanym serwisie, fakt drożej ale przynajmniej mam pewność że mi nic nie sp... (dopowiedź sobie
                                          ). Natomiast jakieś proste prace które wiem, że nie muszę polecać ASO szukam na różnych serwisach z ogłoszeniami bo wiem, że zawsze mi ktoś odpisze.
                                          np. na na favore.pl

jest ponad 6 tys. różnych magików. Natomiast nigdy nie dałbym sobie grzebać w silniku przez mechanika no name.

Komentarz

• krzynol
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 10996
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Automaniak30
                                            poważniejsze naprawy zawsze robię w autoryzowanym serwisie, fakt drożej ale przynajmniej mam pewność że mi nic nie sp
                                            no co ty, :shock:
                                            może masz szczęście co do ASO, bo tu ogromna ilość forumowiczów
                                            omija z daleka ASO, bo właśnie tam z reguły coś spierdolą
                                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                            poprzednie modele:
                                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Tomekkk
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 3

Jak mi ostatnio w ASO w Gdańsku sprawdzali autko, stwierdzili usterkę ogrzewania lusterek bocznych (powiedzieli , że nie działa i diagnoza elektryka będzie kosztowała ok 200zł+ koszt naprawy - oczywiście nie skorzystałem) , po kilku dniach , rano przy zaparowanych lustrach włączyłem owe "niedziałające ogrzewanie lusterek" i ku mojemu zdziwieniu DZIAŁA bez zastrzeżeń ...

To tylko tak a propo's ASO ...
                                              Pozdrawiam

Tomekkk

Komentarz

• paffo
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 15

Zamieszczone przez Tomekkk
                                                Jak mi ostatnio w ASO w Gdańsku sprawdzali autko, stwierdzili usterkę ogrzewania lusterek bocznych (powiedzieli , że nie działa i diagnoza elektryka będzie kosztowała ok 200zł+ koszt naprawy - oczywiście nie skorzystałem) , po kilku dniach , rano przy zaparowanych lustrach włączyłem owe "niedziałające ogrzewanie lusterek" i ku mojemu zdziwieniu DZIAŁA bez zastrzeżeń ...

To tylko tak a propo's ASO ...
                                                Ja ASO raczej omijałem, ale też mam wynik "profesjonalnej" ekspertyzy. Otóż "przegub i drążek lewy jest do wymiany" kiedy już w 2 kolejnych warsztatach dowiedziałem się, że przeguby oba są w rewelacyjnej kondycji. Przy hałasującym przerywaczu bez wnikania chcieli zamawiać nowy, gdzie koszt + wymianę ocenili na 240zł (przerywacz 200zł). Sam wyjąłem bez użycia narzędzi, przełożyłem z innego auta i okazało się, że miałem sprawny i niepotrzebnie bym kasę wyrzucił (przełącznik kierunków wymieniony i wszystko gra).

Z moją wiedzą jest coraz lepiej, ale i tak czuję się jakbym w czasach PRLu szedł do jubilera i kupował pierścionek z brylantem nie odróżniając go od zwykłego szkła. W warsztatach potrafią to wykorzystać, więc nie sugerowałbym się ASO, bo tam też pracują tylko ludzie.
                                                Octavia Tour ICE+

Komentarz

• Darekgda
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 611

Mój młody przymierza się do samochodówki , praktyki chce mieć w skodzie , więc jest szansa że może ...za kilka lat podjadę do jakiegoś ASO w 3-City :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...